Köögiabiline, 2 aastat
Köögiabiline abistab kokka toitude valmistamisel, käitleb toiduaineid, teeb puhastus- ja koristustöid ning järgib ettevõtte enesekontrolliplaani. Köögiabiline töötab meeskonnas juhendamisel.
Õppekeel: vene keel
Õppevorm: statsionaarne koolipõhine (päevane)
Õppekoht: Narva
Õppeaeg: 2 aastat
Õppe alustamiseks tingimused: erivajadustega inimesed, põhihariduse nõudeta
Köögiabilise erialale on oodatud õppima hariduslike erivajadustega noored, kes on õppinud põhikoolis toimetuleku (TÕK) või lihtsustatud (LÕK) õppekava alusel.
Sisseastumise tingimused: sisseastumiskatse
Õppekava
Õppekava läbimisel sooritab õppija 2. taseme kutseeksami (kutsestandard: Köögiabiline, tase 2). Juhul, kui kutseeksami sooritamine ebaõnnestub, on õpilasel õigus sooritada õpingute lõpetamiseks erialane kooli lõpueksam.
Õpingute läbimisel õpilane:
-
hoiab elu- ja töökeskkonna puhtana nõutaval tasemel ja teeb juhendamisel erinevaid puhastustöid;
-
omandab teadmisi toiduohutusest ja toiduseadusest, teab hügieeninõudeid toitu käitlevas ettevõttes, oskab tagada juhendamisel toidu ohutust ja kvaliteeti;
-
omandab teadmisi erinevatest toiduainetest, nende eeltöötlemise ja külmtöötlemise tehnoloogiatest, töötab juhendamisel köögis;
-
järgib juhendamisel toiduhügieeni, töö- ja tuleohutuse reegleid;
-
töötab ohutult juhendamisel erinevate köögiseadmete ja –vahenditega;
-
järgib juhendamisel hoolduse ja puhastamise põhimõtteid ning puhastab juhendamisel köögiseadmeid ja –vahendeid;
-
mõistab toitlustusteeninduse ja klienditeeninduse põhimõtteid, kasutab lauakatmise põhitehnikaid, juhendamisel katab ja koristab lauad;
-
planeerib oma tööd toitlustusettevõttes, käitleb toidutooret, teeb juhendamisel meeskonna liikmena vajalikke köögiabilise töid;
-
osaleb juhendamisel oma tööalase karjääri kujundamisel tänapäevases keskkonnas, lähtudes elukestva õppe põhimõtetest;
-
järgib köögitöölise kutse-eetikat, tervisekäitumist, igapäevaelu- ja töökorraldust;
-
õpib ja töötab juhendamisel ning osaleb meeskonnatöös.
Praktikavõimalused: koolide ja lasteaedade köögid, suurköögid.
Edasiõppe võimalused: 3. taseme abikoka õppekaval.
Võimalikud töökohad:
Köögiabilised võivad töötada erinevates toitlustusettevõtetes: koolide ja lasteaedade köökides, suurköökides.
Sisseastumisinfo (tööpäevadel kell 09.00-15.00):
-
Sillamäe: telefon +372 5628 1728
-
Jõhvi: telefon +372 5308 8342
-
Narva: telefon +372 5697 1102
Lisainfo: vastuvott@ivkhk.ee
Ene Valgemäe, erialade juht (toitlustus)
Viimati muudeti:31.08.2023